Vaccinet kan bli dyr historia

Vaccinet mot svininfluensan blir en dyr historia för Sveriges landsting och regioner. För Västra Götaland kommer notan hamna på drygt 200 miljoner.

Omkring tre miljoner vaccin har Västra Götalandsregionen beställt. Det betyder 2 vaccin per person. Ett sätt att täcka kostnaderna för vaccinet kan bli att låta privatpersoner betala för det själva. Men Jonas Andersson, som är ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet, ser som den absolut sista utvägen.
– Vi har skött våra finanser väldigt väl i regionen och har dom senaste åren gjort goda överskott och det gör att vi kan göra underskott ett par år utan att behöva minska vårdverksamheten, säger han till SR Väst.

Jonas Andersson menar att regeringen bör skjuta till pengar för införskaffandet av vaccinet, eftersom det var regeringen som initierade beslutet om att alla landsting och regioner skulle beställa vaccin.

De 200 miljonerna ska betalas för extra resurser på sjukhusen och långvarig vård för de som potentiellt kan bli långvarigt sjuka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".