Skadeståndkrav mot ungdomar kan mildras

Idag är sista dan för rättegången mot den 16-åring och den 18-åring som anklagas för att ha anlagt en brand på Mariedalsskolan i Vänersborg under påskhelgen i år. Länsförsäkringar och Vänersborgs kommun har i samband med rättegången utkrävt ett skadestånd på nio miljoner kronor för de två ungdomarna att betala. Men så mycket kommer inte de två ungdomarna att behöva betala.
Det handlar om totalt nio miljoner kronor som Länsförsäkringar och Vänersborgs kommun vill ha för dom skador som branden på Mariedalsskolan orsakade. Men ett så stort skadestånd skulle innebära att ungdomarna under väldigt lång tid, kanske för alltid, skulle få leva med den skulden. Därför finns ett skydd i skadeståndslagen som ser till att ungdomar får en minskning av skadeståndet. Hur mycket pengar kan det handla om nu då? Ja, för 10 år sen tog Högsta domstolen upp ett fall som liknar Mariedalsskolans, och som idag används som vägledning för andra domar. Tre ungdomar riskerade ett skadestånd på 28 miljoner för att ha bränt ner en skola och en simhall. I slutändan fick dom betala totalt 900 000 tillsammans. Men varje fall är unikt och att säga hur mycket dom två ungdomarna från Vänersborg kommer få betala i slutändan är svårt att säga, säger Filip Bladini - docent vid Handelshögskolans juridiska fakultet i Göteborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".