Lysekil satsar på ekomat

I Lysekil ska politikerna få ökad "ekokompetens". På så sätt hoppas man att andelen ekologisk mat i offentlig sektor ökar ännu mer.

Jordbruksverket och Hushållningssällskapet står bakom två projekt, ett för personalen inom skola och omsorg och ett för beslutsfattarna. Lysekils kommun har nappat på båda projekten.
Hushållningssällskapet Västs miljökonsulent Anna Jiremark säger till Sveriges Radio Väst att "ekokompetens" har en dubbel betydelse:
– Ekologisk kompetens inte bara när det gäller mat utan också för att förstå hela ekosystemet.

– Vi vill höja kunskapsnivån bland politiker och tjänstemän i kommunerna, för att de lättare ska kunna satsa på att sätta upp mål för den ekologiska matens andel inom offentlig sektor, säger hon. Men hur hög ekokompetens Lysekilspolitikerna har vete inte Anna Jiremark än. Hon ska träffa dem första gången i augusti. Däremot har hon arbetat med skolpersonal i Lysekil i ett par år.

Under den tiden har andelen ekologisk mat i Lysekils skolor ökat från noll till åtta procent. Det är en snabb ökning, säger Anna Jiremark. Men hon tror det blir ännu bättre när projektet "Ekoökningar i skola och omsorg" också drar igång i höst. Då ska kostpersonal och lärare utbildas tillsammans. Och politikerna ska alltså bli "ekokompetenta". Då får kommunens miljöarbete draghjälp, menar Anna Jiremark:
– Ekologisk mat är en väldigt bra inkörsport för att få upp ögonen för miljöarbetet. Vi har diskuterat energifrågor och transporter oerhört länge. Maten berör alla.

I dessa tider, när kommunerna har så dålig ekonomi, hur går det ihop? Det är ju dyrt med ekologisk mat.
– Det handlar mycket om ambition och vilja, att få ner svinnet och inte köpa halvfabrikat, säger Anna Jiremark, ekologisk mat är en väldigt viktig framtidssatsning som kan göra att andra kostnader för sjukvård och annat senare i människans liv blir mindre. 

Text: Birgitta Andersson
Mail: birgitta.andersson@sr.se
Tel: 0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".