Piratkopierad byggställning funnen "Början på något större"

Arbetsmiljöverket har upptäckt att det finns piratkopierade byggställningar på marknaden i Radio Västs område. Ställningar som kan vara farliga. Och man förväntar sig att upptäcka ännu fler.

Det var vid en inspektion i Tanums kommun i maj som Arbetsmiljöverket fattade misstankar då man upptäckte att en byggställning inte såg ut som den borde. Efter ett Sveriges tekniska forskningsinstitut kontrollerat utrustningen tror nu Arbetsmiljöverket att det rör sig om en utlandstillverkad piratkopia. Byggställningen hade ett certifikat men ställningen stämde helt enkelt inte överens med det.

Och nu finns en oro för att det finns långt fler falska ställningar, som kan vara farliga.

– Jag tror att det finns en hel del i olika företag, säger Karin Moen arbetsmiljöinspektör på arbetsmiljöverket.
När Sveriges Radio Väst ringer upp byggföretaget i Tanum säger en av ägarna att han inte hade en aning om att det var en piratkopierad byggställning.

Samma sak säger företaget i Sotenäs som sålde ställningen till företaget i Tanum. Tvärtom säger båda företagen att de har papper på att ställningen är godkänd. Ställningen är av märket Unihak och ägs av ett danskt företag. Arbetsmiljöverket misstänker att de tillverkat ställningen i Kina och inte i Tjeckien där den godkända ställningen ska tillverkas.

– För vår del är detta början på något större, säger Karin Moen.

Företaget i Tanum som använt byggställningen hotas av vite på 75 000 kronor om de använder den igen.

Adam Kalin
adam.kalin@sr.se
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista