Facket: "Det är fruktansvärt"

Bygg 6:an Väst reagerar starkt på Radio Västs avslöjande om att det finns falska byggnadsställningar i omlopp i vårt område. Ställningarna är piratkopierade på ett skickligt sätt vilket gör att det är mycket svårt att upptäcka dem eftersom de levereras med alla nödvändiga certifikat.

– Det är fruktansvärt. Jag tror att det kan finnas på ganska många ställen, säger Björn Åkesson, ombudsman på Byggnads Västsektion.

Björn Åkesson, ombudsman på Bygg 6:an Väst, reagerar kraftfullt när han hör om Radio Västs avslöjande. Arbetsmiljöverket upptäckte nyligen en piratkopierad byggnadsställning på ett byggföretag i Tanum och mycket tyder på att det finns fler i omlopp. Ställningen var tillverkad i Kina men hade rätt certifikat och var därför mycket svårupptäckt.

– Det är fruktansvärt. Det är nästan omöjligt för oss att kontrollera var de är tillverkade om det finns certifikat, säger Björn Åkesson.

Ställningen som upptäcktes i Tanum hade sålts till företaget via ett annat företag i Sotenäs som i sin tur hade köpt ställningen i Danmark. Enligt certifikatet skulle ställningen ha tillverkats i Tjeckien men Arbetsmiljöverket tror att den istället kommer ifrån Kina. Arbetsmiljöverket tror dessutom att det finns fler falska ställningar i omlopp.

– Risken är att hållfastheten inte är densamma som certifikatet säger och i värsta fall kan dom gå sönder så att både människor och saker trillar ner, fortsätter Björn Åkesson.

Hur ska ni agera?

– Vi måste hjälpa våra medlemmar att kontrollera ställningarna. Att göra det noggrannare.

Läs också:

Text: Thomas Graf / Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista