1 av 3 vill skrota båten

Fler yrkesfiskare än väntat har sökt skrotningsbidrag för sina båtar.

I Västsverige har Fiskeriverket tagit emot 45 ansökningar, vilket motsvarar en tredjedel av fiskeflottan. Men långtifrån alla som ansökt kommer att få pengar.

– Nej, så kommer det inte att bli. Vi har inte sett att alla uppfyller kriterierna för skrotningsbidraget, säger David Bennsten på Fiskeriverket i Göteborg.

– Det kan bli en dikussion med varje fiskare om de är beredda att sänka sitt stöd, säger David Bennsten vidare.

Totalt har västsvenska fiskare sökt skrotningsbidrag för 254 miljoner kronor, men det finns bara 150 miljoner tillgängliga. 75 procent av de pengarna kommer ifrån EU och 25 procent från svenska staten. För att få söka ska man ha tillstånd att trålfiska i Kattegatt, Skagerakk och Nordsjön. Ju mer torsk fiskebåten har dragit upp de senaste två åren, desto större chans har man att få sin ansökan beviljad. Men, säger David Bennsten:

– Jag kan inte lova att hela summan på 150 miljoner kommer att avsättas. Vi får se hur mycket kapacitet vi får för pengarna och hur mycket torsk de har fiskat in, så att det inte blir någon överkompensation.

En av de som ansökt om skrotningsbidrag på fem miljoner kronor är fiskaren Joakim Lundberg från Styrsö, som just nu är ute och trålar efter kräftor sydväst om Vinga med båten "Grimskär av Göteborg".

– Min kollega och jag som äger båten tycker att det är alldeles för många osäkerhetsfaktorer med i fisket nuförtiden med tanke på alla nya regler och nedskärning som har blivit. Jag tror att det finns en ganska stor chans att vi får ansökan beviljad, det är ju en väldigt effektiv trålare och det är ju dem regeringen vill ha bort.

Västekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista