1 av 2
Polisen har spärrat av Österlånggatan efter en misstänkt brevbomb. Foto: SR / Birgitta Andersson.
2 av 2
Det är på Internet som konflikten har hållit till för det mesta. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX.

Konflikten bakom "brevbomben"

Det har nu gått en vecka sedan någon skickade en brevbombsatrapp till en kvinna i Trollhättan. Även om det snart visade sig att det inte var någon riktigt bomb uppgav polisen tidigt att det fanns personer som hade motiv för att hota kvinnan.

Polisen nämnde att hon hade en blogg på Internet som uppfattades som kontroversiell och att hon anmälts för förtal tidigare.

Radio Väst har nu granskat kvinnans blogg och funnit en infekterad debatt mellan henne och företrädare för en känd svensk förening.

Kvinnan har varit en aktiv debattör i olika frågor på Internet och på så vis skaffat sig massor av fiender. "Jag vill bara ha fram sanningen", säger hon själv. Men motståndarna - har en helt annan bild. Och källan till alltsammans är en känd svensk förening.

Den kända föreningen har funnits representerad på flera håll i landet. Dess företrädare har figurerat i media ganska flitigt, i synnhert för några år sedan.

Kvinnan är i 55-årsåldern och har ett ganska vanligt jobb.

Men vad har kvinnan och föreningen med varandra att göra? Och hur kunde det byggas upp en så infekterad strid dom emellan?

Historien är komplicerad och innehåller flera personer, många gånger dolda bakom ett trettiotal olika alias på Internet. Men en sak är åtminstone lätt att konstatera: Diskussionerna på nätet har varit infekterade och stundtals tagit sig extrema uttryck. Alltsammans har mynnat ut i en JO-anmälan, polisanmälningar och kvinnan som fick bombatrappen skickad till sig har även blivit trakasserad på jobbet.

En del bloggar är borttagna efter bombhotet, bland annat trollhättekvinnans, men Radio Väst har kunnat ta del av materialet i efterhand och kan nu berätta historien om en hetsig nätstrid med två falanger.

Vi kan kalla kvinnan i Trollhättan för Karin. På sin fritid ägnar hon sig åt att blogga och delta i debatter på olika internetforum. Ibland i sitt egna namn, men oftast via olika alias.

För några år sedan började hon granska föreningen som vi berättat om och ganska snart profilierade hon sig som en skarp kritiker. Hon kallade personer i föreningens innersta krets för lögnare och menade att deras sociala engagemang i själva verket handlade om att få ut pengar från staten.

Med i bilden finns också en kvinna i Västsverige som fanns med som medlem i föreningen och som parallellt med det engagerade sig för sin dotter som dog en tragisk död som tonåring och inte fick den hjälp hon borde ha fått av dom som vårdade henne, enligt mamman. Detta engagemang uppmärksammades av Karin som tyckte att mamman var orättvis som hängde ut ett antal socialarbetare med namn och bild på Internet.

Striden trappades upp på Internet och blev efter ett tag mera verkligt när Karin fick samtal på jobbet. Karin själv uppfattade det som trakasserier medan en av dom som ringde till henne säger till Radio Väst att hon bara ville påtala för Karins chef att Karin ägnade sig åt privata ärenden på jobbet.

Och så där har det hållit på. Debatten har då och då innehållit rena hot. Här är två exempel:

  • "Jag känner nu att gränsen varit överskriden väldigt länge. Jag kommer att slå tilbaka med alla medel jag kan och jag kommer inte att skona någon som ger sitt medgivande till det som pågår. Och det är inget hot utan ett löfte!"
  • "Jag vet inte vad jag ska säga.....blir så jävla förbannad när jag läste detta så jag var tvungen att sansa mig. Får lust och sparka in skallen på alla inblandade. "

Och för polisen återstår nu att nysta i hundratals inlägg, många gånger skrivna av anonyma avsändare. Karin själv säger till Radio Väst att hon inte är rädd. Bara förbannad. Hennes mål har varit att berätta sanningen om föreningen och de olika personerna som på olika sätt har haft anknytning till den. Hon har också haft flera personer på sin sida och inte varit ensam i diskussionerna på nätet.

Polisanmälningar, JO-anmälningar, trakasserier. Och nu alltså också en bombattrapp. Ingen av de inblandade som Radio Väst pratat med hymlar med att konflikten varit stor. Så gott som alla är beredda att prata om den. Vem som skickade attrappen vet ingen, men flera säger att de inte är förvånade över vad som hänt.

Text: Stefan Elofsson och Adam Kalin
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista