Saabs framtid

Saabs rekonstruktör förvånad

Saabs rekonstruktör Guy Lofalk blev tagen på sängen av uppgiften att någon av ägarna till Koenigsegg Group eventuellt hoppar av den planerade affären med Saab. Enligt medieuppgifter i förra veckan är en av ägarna till Koenigsegg Group - ny tilltänkt ägare till Saab - på väg att hoppa av affären.

Det ska enligt uppgifter till Dagens Industri (DI) röra sig om Mark Bishop, styrelseledamot i Koenigsegg Group och ägare till cirka 22 procent av aktierna i bolaget.

--Jag hade inte någon information om avhoppet innan de uppgifterna kom i fredags, säger Saabs rekonstruktör Guy Lofalk till Dagens Industri på nätet.

Än så länge är uppgifterna om avhopp obekräftade. Men att någon typ av förändring i ägarkonstellationen är aktuell har tidigare bekräftats av statssekreterare Jöran Hägglund vid näringsdepartementet, ansvarig för affären från regeringens sida.

Han trodde på fredagen i förra veckan inte att sådana förändringar påverkar den planerade affären mellan Koenigsegg Group och Saabs nuvarande ägare General Motors.

– Nej, jag skulle nog inte dra den slutsatsen. Det pågår ett intensivt arbete. Jag har ingen indikation på att eventuella förändringar i ägargruppen skulle påverka affären, sade Jöran Hägglund till TT.

Saabs rekonstruktion ska enligt beslutet i Vänersborgs tingsrätt i maj slutföras på torsdag i nästa vecka, den 20 augusti. Är affären mellan Koenigsegg Group och General Motors inte i hamn då kan Saab ansöka om förlängd rekonstruktionstid.

– Jag vill inte kommentera något kring om vi blir klara då eller om vi kommer begära mer tid. Innan vi går ut med någon information vill jag att alla inblandade ska vara överens, säger Guy Lofalk till di.se.

Saab har i och med rekonstruktion fått sina skulder till fordringsägarna efterskänkta med 75 procent. Även ägarfrågan är central för bolagets rekonstruktion.

SR Väst/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista