STRÖMSTAD

Läkare lämnar regionens vårdcentral

Hälften av läkarna på regionens vårdcentral i Strömstad byter arbetsgivare.

De går över till privata Praktikertjänsts nya vårdcentral.

Det finns en vårdcentral i Strömstad, i Västra Götalands-regionens regi. Den 1 oktober öppnar hårdsatsande privata Praktikertjänst en ny vårdcentral. Där kommer tre läkare att arbeta -och alla kommer från regionens vårdcentral.

Men Alf Wiklund. regionchef i Praktikertjänst, säger att det inte är något exempel på det köpslående om läkare som ansvariga inom regionens primärvård har sett tecken på.

– Jag har också sett att en del aktörer har varit ute och erbjudit höga löner. Dock har inte vi agerat på det sättet utan drivkraften för att komma och arbeta i Praktikertjänst har varit mer att man får driva egenverksamhet så vi har inte erbjudit några andra löner än dem som är ungefär likvärdiga i regionen i övrigt, säger Alf Wiklund.

Hur många patienter i Strömstad som kommer att välja den nya privata vårdcentralen i stället för den offentliga visar sig först när invånarna har gjort sitt val, något som blir möjligt nästa vecka. Därför är personalbehovet svårbedömt:

Regionen hoppas att det fria vårdvalet också skall locka fler läkare till primärvården. Så har det inte blivit än:

– Initialt tror jag inte att antalet blir väldigt mycket fler, men en sak som vi ser är att vi har ett antal läkare som har arbetat som stafettläkare och som kommer att sluta med det och börja arbeta som fasta läkare. På sikt tror jag också att en sådan här modell kommer att gynna rekryteringen av fler och yngre läkare. Att kunna etablera sig privat och jobba utanför den offentliga verksamheten kommer att locka läkare att göra det, säger Alf Wiklund.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522- 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista