EU-beslut om arbetslösa bilbyggare dröjer. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Arbetsmarknad

Beslut om uppsagda bilbyggare dröjer

Regeringen vill ha pengar från EU för att utbilda arbetslösa bilarbetare. Men beslutet från EU dröjer.

Först sade regeringen nej, sedan ändrade sig arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Det blev en svensk ansökan om 150 miljoner kronor från EU:s globaliseringsfond.

Fonden kom till för ett par år sedan för att ge stöd till människor som blivit arbetslösa på grund av ”genomgripande strukturförändringar”.

Konkret vill regeringen använda pengarna till yrkesutbildning för 2 000 av dem som förlorat jobbet i fordonsindustrin.

Men pengarna dröjer. Det är Europaparlamentet som fattar beslutet och just nu ligger frågan för beredning i EU-kommissionen.

Min bedömning är att det fortfarande finns en chans, för själva krisen som sådan är ju precis sådana fall som Globaliseringsfonden avser att ge stöd till, en industri som har drabbats av stora uppsägningar på grund av omvärldsfaktorer, säger Göran Färm, socialdemokratisk ledamot i Europaparlamentet.

– Det som oroar mig är att regeringen har tagit så otroligt lång tid på sig. Man måste lämna in ansökan en viss tid efter det att krisen har inträffat och det är väl där som det möjligen kan bli ett problem för den svenska regeringen, säger Göran Färm.

Det var under ett besök i Trollhättan i slutet av februari som Sven Otto Littorin gav beskedet att regeringen förberedde en ansökan till Globaliseringsfonden. I juni lämnades den in.

– Jag tycker att det är oerhört viktigt att vi får loss varje tänkbar krona. Med tanke på att vi har en besvärlig statsfinansiell situation och en arbetslöshet som galopperar måste vi ta chansen att få alla pengar vi kan, även de som kommer utifrån. Här handlar det om tresiffriga miljonbelopp och det är inga småpengar för Västra Götaland, säger Göran Färm.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".