Politik

”Klimatpolitiken en bluff”

Klimatpolitiken bygger på en bluff. Det anser Moderaterna på Tjörn i en motion till partiets arbetsstämma.

Medan politikerna talar om krafttag säger Tjörnmoderaterna: ”Vi behöver inte göra någonting”.

”Klimatpolitiken bygger på något som kan liknas vid religiös tro och på ett totalt feltänk”, skriver Tjörnmoderaterna i en motion till partiets arbetsstämma.

I deras eget partis handlingsprogram heter det:

Forskare och akademiker kan diskutera detaljer men att mänskligheten påverkar miljön råder det närmast konsensus kring. Det innebär att människan kan göra någonting åt problemen men det krävs krafttag för att nå resultat.

– Det tycker jag inte alls överensstämmer med verkligheten. Vi har haft klimatförändringar så länge som mänskligheten har funnits. Det är faktorer som människan till 99,99 procent näppeligen kan påverka, säger Thomas Jakobsson, en av motionärerna.

I motionen heter att ”det inte i första hand är en av människor förstärkt växthuseffekt som ökat energimängden i jordens klimatsystem under de senaste årtiondena, utan det är i stället en kraftig ökning av solinstrålningen som är orsaken”.

I december är det tänkt att ett nytt globalt avtal ska sys i hop i Köpenhamn.

– Lägg ner mötet, säger Thomas Jakobsson.

Men kan så många forskare och politiker ha fel?

– Ha fel ... De kan ju vara missledda. De kan ju leva i en populistisk värld och tro att det här är poppis för tillfället.

Tjörnmoderaterna anser att det är fullständigt utsiktlöst att försöka få gehör i valet nästa år på det som de kallar klimatbluffen.

Motionärerna vill avskaffa momsen på elskatter och avskaffa samtliga subventioner till ”oerhört kostsam och osäker energiproduktionsteknik, framförallt storskalig vindkraft”.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".