Vård och omsorg

Västkommuner förbereder sig

I september startar massvaccineringen mot den nya influensan, men redan nu planerar kommunerna för en mer allmän beredskap.

I till exempel Trollhättans kommun tar man nu fram en övergripande pandemiplan.

Livsviktiga funktioner som exempelvis vård, omsorg, räddningstjänst och VA-försörjning ska kunna drivas vidare som vanligt även vid ett stort personalbortfall.

Man får vara beredd att göra omfördelningar, kanske låna personal av varandra. Men med en personalfrånvaro på 50 procent i flera veckor är det klart att det sätter verksamheten på prov, säger .Mats Björk, som arbetar med skydd och säkerhet i Trollhättans kommun.

Men Mats Björk är inte orolig utan tycker att kommunen är väl förberedd.

– Vi tror att vi har ringat in de viktigaste områdena, säger han.

I Dals-Ed, som är en liten kommun med bara en tiondel så många invånare som Trollhättan, står man inför vissa svårigheter. Där kan man komma att bli tvungen att ta hjälp av andra kommuner.

Eftersom vi är färre människor så har vi även mindre spetskompetens. En större kommun kanske har fler människor som kan gå in när någon blir sjuk, säger Peder Koldéus, kommunchef i Dals-Eds kommun.

Trots det är inte heller han särskilt orolig.

– Vi räknar lungt och kallt med att vi kan hjälpas åt i Dalsland och Fyrbodal.

Moa Sandblad
moa.sandblad@sr.se
0522-670054

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".