Vådavapen kan ha fel

Jägaren som sköt sin 11-åriga dotter i foten med en älgstudsare är så chockad att han ännu inte kunnat höras. Polisen utesluter inte att det kan ha varit något fel på vapnet.

Den tekniska undersökningen av balkongen som den 43-åriga pappan sköt råbocken från är nu avklarad. Men själva vapnet är ännu inte undersökt. Vapnet är en älgstudsare av märket Winchester.

Pappan har använt en vanlig typ av jaktammunition som expanderar i kroppen när den träffar sitt mål. Om vapnet är halvautomatiskt kan ett skott lagts i loppet direkt efter att det första avlossats. Men pappan kan också gjort en mantelrörelse och laddat om av ren rutin.

Sedan räcker det ju med ett litet tryck på avtryckaren för att ett skott ska gå av. Men det kan faktisk också vara något fel på vapnet som gjort att ytterligare skott gått av, säger Ove Svensson, vid Stenungsundspolisen till TT.

Skottet träffade den 11-åriga dottern i foten. Sjukhuset uppger att flickan är svårt skadad, men att läget är stabilt. Hon har opererats i foten under natten.

– Hon var med pappan på balkongen när han sköt.

Pappan är ännu enbart misstänkt för vållande av kroppsskada. Huset ligger ensligt, utanför tätbebyggt område, mot en äng som vetter mot en skog. Inga fastigheter fanns i den riktning som pappan sköt. Att han sköt från balkongen behöver inte betyda att han brutit mot någon lag. Men enligt polisen kan det ändå fråga om ett jaktbrott.

– Vi vet ännu inte om pappan behövde jakträtt för att jaga på markerna. Ärendet ska behandlas av åklagare i Uddevalla, säger Ove Svensson.

Pappan är ännu svårt chockad av händelsen och har inte kunnat höras av polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".