Åsa Almqvist. Foto: Moa Sandblad/SR Väst
Utbildning

Ökat tryck på högskolan

Trycket ökar på Högskolan Väst. I år har man fler sökande än någonsin och i dag öppnas dörrarna för nya studenter.

Åsa Almqvist, 34 år, är nybliven student. Hon ska läsa till Lantmäteriingenjör. Det är arbetsmarknaden som fått henne att välja att börja studera just nu.

– Jag har blivit arbetslös, jag arbetade tidigare på Saab. Jag ser ingen framtid inom bilindustrin, utan nu vill jag bli någonting i mitt liv, säger hon.

Rektor för Högskolan Väst, Lars Ekedal, är mycket glad över det ökande söktrycket. Han tror det beror på en kombination av läget på arbetsmarknaden men tror också att det nya campuset bidrar till att fler studenter söker sig till Högskolan väst.

– Det är ju tredje året i rad som vi ökar, berättar han.

Men alla nya studenter innebär också en extra ansträngning.

– Ja, det blir ju ett högre tryck även på de som jobbar här, på lärarna, säger Lars Ededal.

Han säger att ersättningen per student har minskat sedan mitten av 90-talet med 30 procent och det innebär att man måste jobba 30 procent mer effektivt.

Det betyder att studenterna ofta får ta en smäll, lärarna får också arbeta hårdare.

Våren 2010 har dock Högskolan Väst fått anslag för 500 nya utbildningsplatser, vilket kommer at utjämna underskottet.

Björn Reiss, 20 år, från Vänersborg, börjar läsa till hälsovetare idag. Även han säger att det är det läget på arbetsmarknaden som gör att han börjar en utbildning just nu.

– Jag har ju blivit drabbad av ungdomsarbetslösheten, så det passar bra att börja plugga nu och skaffa sig en lite bredare utbildning, så att man kan få jobb sedan.

Moa Sandblad
moa.sandblad@sr.se
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".