Lönelistor hemliga för facken

Vill du veta vad de anställda i kommunen eller regionen tjänar? Då är det bara att begära ut listor med både namn och löner. Men för dom som kanske har störst nytta av uppgifterna, de fackliga organisationerna, är det stopp. De får inga listor.

Flera myndigheter som vägrat att lämna ut lönelistor har kritiserats av Justitieombudsmannen, JO.

– Offentlighetsprincipen säger att vi har rätt att få ut uppgifter som finns i allmänna handlingar i offentlig sektor och lönelistor är ju sådant som finns i handlingar som är allmänna, säger Håkan Torngren, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting.

Men när läkarfacket i Borås ville ha ut en lista på läkarlönerna blev det nej. Och det blev det också för lärarna på Dalslands Folkhögskola.

– Vi ville ha ut uppgifter som bygger på årets löneförhandling för att se hur löneutvecklingen varit för de andra förbunden på skolan, säger Benny Jonasson, löneförhandlare i Svenska Folkhögskolans Lärarförbund på Dalslands Folkhögskola.

Lena Kullander, arbetsrättsjurist i Västra Götalands-regionen, hänvisar till kammarrätten som gett regionen rätt i fallet med läkarna i Borås -och till ett uttalande av Datainspektionen.

– Fackförbund får inte behandla eller ha personuppgifter om andra än sina egna medlemmar. Det finns en bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen som säger att vi inom det offentliga inte får lämna ut uppgifter om behandlingen av uppgifterna kan komma att strida mot Personuppgiftslagens bestämmelser.

Märkligt, tycker Benny Jonasson:

– Om jag som privatperson ringer till regionen och ber att få ut listorna får jag dem alltså, men om jag presenterar mig som facklig förtroendeman får jag det inte. Det verkar ju litet bakvänt.

– Man kan ju lösa det, och det har vi också informerat om, genom att de får ut löneuppgifter som inte är kopplade till enskild person. Så lönenivåer är inga problem, det kan vi lämna ut, säger Lena Kullander.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".