Färgelanda

Kommunstyrelsen är självkritisk

Kostnaderna rusade i väg för det nya livsmedelcentret Björnhuset i Färgelanda, och nu medger kommunstyrelsen att det finns anledning till självkritik. Men däremot svär de sig fria från ansvar på många andra punkter där de fått kritik efter revisionens granskning.

Revisionen tog upp sex punkter med kritik mot kommunens hantering. Bland annat tyckte revisionen att kommunen befann sig i en gråzon när det gällde lagen om offentlig upphandling, då industrilokaler skulle byggas om till företagshotell.

Kommunstyrelsen svarar nu att de inte tycker att de bröt mot lagen. De tyckte inte att de behövdes någon upphandling i fallet.

En annan punkt med kritik gäller finansieringen av Björnhuset. Revisionen menar att de dröjde för länge innan fullmäktige fick ta ställning till att kostnaderna ökade för livsmedelsprojektet.

Också på den punkten svär sig kommunstyrelsen fri eftersom de anser att partiernas gruppledare hade informationen, och de informerade i sin tur fullmäktigeledamöterna.

På en punkt tycker dock kommunstyrelsen att det finns anledning till självkritik och det gäller just de ökade kostnaderna. De första beräkningarna på 30 miljoner kronor har sedan projektet med Björnhuset startades mer än fördubblats till 72 miljoner kronor.

Men trots självkritik beslutade kommunstyrelsen på onsdagens möte att inte ge kommunrevisionen uppdraget att granska Björnhusets finansiering närmare.

Moderaterna la ett förslag om att ge kommunrevisionen 190 000 kronor för att göra en djupare analys, men det förslaget röstades ner av alla andra partier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".