Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Strömstad

Möte ska resultera i EU-vision

Nästa vecka besöker EUs miljöministrar Strömstad. Där ska de ta fram en ny vision om naturskydd och biologisk mångfald.

Sverige vill lyfta naturens ekonomiska värde under ordförandeskapet. Målet är en ny EU-vision på området.

– Det här handlar inte bara om sällsynta fjärilar och fåglar. Det handlar om att rädda värden som vi får gratis av naturen. Naturskydd är en billig investering som ger stora vinster, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Den nya visionen ska, om allt går i lås, börja gälla 2010. Starten på arbetet kommer att ske vid ett högnivåmöte i Strömstad med miljöministrarna nästa vecka. Som grund ligger en ny rapport om naturens ekonomiska värde som sammanställts av ekonomen Pavan Sukhdev.

– Rapporten är både skrämmande och inspirerande läsning, säger Carlgren.

– Jag har sett de senaste åren hur betydelsen av biologisk mångfald undervärderas och undanskuffas på nästan alla nivåer. Därför vill vi lyfta fram detta. Det krävs en sorts väckelse av samma slag som med klimatfrågan för några år sedan.

I rapporten framhålls bland annat att en stor del, cirka 20 procent, av de globala utsläppen av växthusgaser härrör från skövlingen av regnskogarna. Det påpekas också att världens korallrev helt gratis genererar inkomster för fiskenäringen motsvarande 170 miljarder dollar per år.

– Men korallreven hotas nu av klimatuppvärmningen. Det handlar om en negativ spiral där stigande temperaturer och naturförstörelse förstärker varandra, säger Carlgren.

Fast han är osäker hoppas han att den biologiska mångfalden går att lyfta upp på samma sätt som klimatfrågan.

– Det borde redan ha skett. Det måste vara en huvudfråga i världen inom några år, säger han.

Redan år 2002 enades världens länder om att försöka hejda utarmningen av den biologiska mångfalden till år 2010. I dag är det möjligt att se att målet inte kommer att nås.

– Det har varit ett misslyckande. Även Europa har misslyckats. Men det är inget skäl för att inte försöka ta ett nytt kliv. Det innebär inte att vi springer ifrån det gamla målet, säger Carlgren.

Roland Johansson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".