En tänkbar orsak till att kvinnor som haft svår bröstkörtelinflammation har en ökad risk att få bröstcancer är att amningen avbrutits. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Inflammation inte bakom cancer

Kvinnor som drabbas av svår bröstkörtelinflammation när de ammar får oftare bröstcancer än andra kvinnor i samma ålder. Men enligt forskare är inflammationen inte orsak till riskökningen utan den kan i stället bero på att amningen avbrutits.

Forskarnas studie, som publiceras i septembernumret av facktidskriften Epidemiology, omfattar 8 411 kvinnor som vid amning utvecklade så svår bröstkörtelinflammation att de måste läggas in på sjukhus.

Av dessa insjuknade 106 senare i bröstcancer, vilket innebär att förekomsten av bröstcancer var nästan en fjärdedel vanligare än bland kvinnor i allmänhet i samma ålder.

Men bara i hälften av fallen uppstod tumören i det bröst som varit inflammerat. Därför kan forskarna inte koppla cancern till inflammationen.

Eftersom amning bidrar till att skydda mot bröstcancer tror forskarna att en förklaring till riskökningen är att amningen avbrutits i förtid på grund av inflammationen. Det skriver Upsala Nya Tidning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".