Enligt Jöran Hägglund innebär det privata kapitalet att Saab är ett steg närmare ett EIB-lån. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Saabs framtid

Regeringen: Koenigsegg har pengar

Nu bekräftar regeringen att den känner till hur Koenigsegg Group vill finansiera sitt köp av Saab Automobile. Koenigsegg Group har tidigare saknat runt tre miljarder kronor i privat kapital för att kunna få Saab på fötter igen, men enligt statssekreterare Jöran Hägglund verkar den bristen nu vara löst.

Hur Koenigsegg Group har fått in pengarna vill han inte kommentera men enligt uppgifter till SR Ekot lär minst en annan biltillverkare än nuvarande ägaren General Motors vara beredd i investera i Saabs framtid.

Jöran Hägglund beskriver de nya privata pengarna som ett första steg på Saabs väg mot det nödvändiga lånet på drygt fyra miljarder kronor från Europeiska Investeringsbanken, EIB.

Men flera steg återstår; bland annat ska EIB granska trovärdigheten i Saabs olika miljörelaterade projekt, och så ska EU-kommissionen säga ja till att staten går in med de garantier som krävs för att Saab ska få lånet.

Och en stor stötesten blir sedan om statliga Riksgälden och slutligen regeringen bedömer att Saab Automobile kan ställa ut tillräckligt med säkerheter för att staten ska våga ge lånegarantier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".