Det största problemet är att få fram behållare till handspriten, enligt företaget Konsumentkemi. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Mellerud

Svininfluensa bra för affärerna

Rädslan för svininfluensan får vissa branscher att blomstra. På Konsumentkemi i Mellerud skjuter produktionen i höjden, här tillverkar man nämligen handsprit, en vara som är mer efterfrågad än någonsin.

För ungefär en vecka sedan började både gamla och nya kunder efterfråga mer handdesinfektion. Tills på onsdag nästa vecka ska man sammanlagt ha tappat upp ungefär hundratusen halvlitersflaskor.

På en vecka har vi fått in beställningar på 60 ton och vår normalförsäljning på ett år brukar ligga på runt ett ton, berättar Per Gunnar Norén, en av ägarna till Konsumentkemi.

Han menar att det är bristen på behållare som är som är det egentliga problemet. Även här på Konusmentkemi ligger produktionen tillfälligt nere på grund av flaskbrist, men man beräknar med att kunna komma i gång i kväll igen.

– Jag tror inte det var någon i branschen som var riktigt förberedd på vad som skulle hända, säger Per Gunnar Norén.

Nu jobbar man dubbla skift på fabriken i Mellerud och har kallat in extra personal för att klara av trycket.

Men någon egen pandemiplan har man inte, utan räknar med att hålla sig friska.

– Så långt har vi inte tänkt, säger Per Gunnar Norén, men försäkrar samtidigt att man kommer att fortsätta tillverka så mycket handsprit som det behövs, så länge som det behövs.

Moa Sandblad
moa.sandblad@sr.se
0522-67 00 00

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".