Saabs framtid

Saab 9-5 monteras nu i Trollhättan

Nya Saab 9-5, som är Saab Automobiles stora nyhet på bilsalongen i Frankfurt nästa vecka, har redan börjat monteras i Trollhättan. Men det handlar om ett litet antal bilar som sätts ihop med delar från Tyskland.

Bilarna som visas upp i Frankfurt är tillverkade i tyska Rüsselsheim.

– Det här är förberedelser inför serieproduktionen, för att planera hur den ska läggas upp, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TT.

Verktygen för att tillverka den nya bilen har gradvis börjat komma till Trollhättan, men fortfarande är merparten kvar i Rüsselsheim.

General Motors ursprungliga plan var att 9-5 skulle sättas ihop i Tyskland, där systerbilen Opel Insignia byggs, men i och med försäljningen av Saab Automobile ska produktionen hem till Trollhättan.

Enligt vissa uppgifter ska serietillverkningen starta i november, men det är inget som Saab bekräftar.

Fortfarande tillverkas den gamla 9-5 i kombiversion. Sedanen slutade Saab tillverka i somras. Försäljningen av den gamla modellen är mycket liten. I augusti såldes endast 90 stycken i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".