Barn- och elevombudet utreder tre nya fall som rör Färgelanda. (Flickan på bilden har inget med texten att göra.). Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Färgelanda

Fler mobbningsfall i Färgelanda

Färgelanda kommun har nu anmälts till Skolinspektionens Barn- och elevombud, i tre nya fall där tre olika elever har utsatts för mobbning och kränkande behandlingar på Valboskolan.

Det första fallet handlar om en 12-årig flicka som under ett år har utsatts för kränkningar. Anmälan nummer två handlar om en annan pojke, också i de lägre årskurserna på Valboskolan, som utsatts för bland annat daglig mobbning, trakasserier och hot under lång tid. Pojkens familj anser att de heller inte fått någon hjälp av skolan, att lösa problemen.

Den tredje anmälan handlar om en pojke i årskurs 9 som mobbats under hela högstadiet. Pojkens familj är kritisk till hur lärare på skolan har behandlat eleven samt mobbningen som har skett mot pojken.

På kort tid har nu totalt fem fall av mobbning eller kränkande behandling mot elever anmälts i Färgelanda kommun. I det senast kända fallet stämde barn- och elevombudet kommunen på drygt 134 000 kronor för att en åttaårig pojke utsattes för grova kränkningar utan att kommunen stoppade mobbningen.

Barn- och elevombudet, Lars Arrhenius, vill inte kommentera de tre nya fallen i Färgelanda men han är kritisk till hur kommuner agerar i sådana här fall.

– Det stämmer att vi utreder de här fallen, men jag kan inte kommentera dem. Generellt tycker jag att man från kommunens sida måste se till att skolorna får utbildning i de här frågorna och se till att det finns resurser. Man kan inte bara lägga allt ansvar på skolan och dess personal, säger Lars Arrhenius.

Kenneth Carlsson (FP), vikarierande kommunalråd i Färgelanda, kände inte till att kommunen anmälts i de tre nya fallen, utan fick informationen när Sveriges Radio Väst ringde upp honom.

– Jag kan inte kommentera fallen, men jag beklagar att elever och föräldrar uppfattar att vi inte räckt till. Men rent generellt visar resultat att vi jobbar bra i de här frågorna, säger Kenneth Carlsson.

Läs också:  (31 augusti)

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".