Uddevalla

Flickor utsattes för övergrepp

Uppdaterad 11:57
En 43-årig man från Uddevalla, som förgripit sig på sina båda små döttrar i flera års tid, är åtalad för våldtäkt mot barn, grov fridskränkning och grov misshandel. På fredag ställs han inför rätta.

Enligt åtalet har den 43-årige Uddevallabon utsatt hela sin familj för misshandel under många års tid. Förutom de båda flickorna, som nu är nio och elva år gamla, har deras storebror och mamman också misshandlats grovt.

När pojken var i 12- eller 13-årsåldern misshandlades han enligt åtalet, livsfarligt, rått och hänsynslöst av sin pappa. Och misshandeln av alla tre barnen har upprepats många gånger, med olika tillhyggen.

Mamman lämnade familjen år 2006 och lever under skyddad identitet. Redan då hade socialtjänsten i Uddevalla startat utredningar och pappan var misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Den utredningen lades ner och barnen blev kvar hos pappan, och misshandeln av de båda småflickorna trappades upp. I början av förra året höll mannen den då tioåriga flickan upp och ner, utanför balkongräcket, och hotade att släppa ner henne från tredje våningen. Senare under våren våldtog han henne.

Båda småflickorna har misshandlats av pappan sedan de var fyra och sex år. Allt enligt åtalet vid Halmstads tingsrätt, där rättegången börjar på fredag.

Skälet till att pappan åtalas i Halland är att en 20-årig man i Halmstad också står åtalad för upprepade våldtäkter mot den äldsta flickan - våldtäkter som ska ha skett när hon var mellan sju och nio år - och sexuella övergrepp också mot hennes lillasyster.

Familjen har tidigare bott i Halmstad, men de riktigt grova övergreppen mot barnen från pappans sida har skett i bostaden i Uddevalla.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57