Trollhättan

Värderingar styr i kyrkovalet

På söndag är det val i Svenska Kyrkan. I Trollhättan finns tre olika listor att välja på, men några stora stridsfrågor finns inte.

– Du får nog leta länge om du skall hitta att vi har så där väldigt olika åsikter om saker utan vi strävar åt samma håll. Det som håller ihop oss tror jag är människosynen och hur vi vill att kyrkan skall utvecklas, säger socialdemokraten Märta Tofeldt.

Socialdemokraterna ställer upp med en egen lista och kandidaterna är nominerade av partiet. Den borgerliga listan heter Kyrkligt Alternativ. Britt Hallgren är folkpartist, men inte nominerad av sitt parti utan av det oberoende nätverket Folkpartister i Svenska Kyrkan. Hon har haft kyrkopolitiska uppdrag i 17 år.

-– Vi värnar ju allihop om kristen tro och kristna värderingar. Vi vill värna gudstjänstliv och att kyrkan skall vara öppen för alla. Några större voteringar har det inte varit. Det har varit mest praktiska saker, men för det mesta har vi kommit bra överens, säger Britt Hallgren.

Lars-Erik Strömbergson är miljöpartist och van vid tuffa debatter i regionfullmäktige. Men i kyrkovalet ställer han upp för partipolitiskt obundna Öppen Kyrka.

– Jag tror inte att det blir partipolitik i mötena utan man strävar efter en bättre

verksamhet. Jag tycker att alla har vettiga program. Här är vi definitivt inte partipolitiker.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 67 00 55