Politik

SD satsar på kyrkovalet

Sverigedemokraterna ser kyrkovalet på söndag som en språngbräda inför riksdagsvalet nästa år. De andra partierna tar avstånd från Sverigedemokraternas politik, men hoppas samtidigt att SD skall skrämma fler väljare till valurnorna.

Sverigedemokraternas strategi kan sammanfattas med ett citat från partiets egen hemsida: ”Ett starkt resultat i detta val skapar en starkare plattform inför riksdagsvalet 2010”.

– När man har en organisation som växer och det kommer nya intressenter och medlemmar som hjälper till så får man kanske se det lite som en generalrepetition för att se vad vi kan mobilisera och vad vi har för folk att spela med i kommande val, säger Jimmie Stranne, som är Sverigedemokraternas enda ledamot i stiftsfullmäktige i Göteborgs stift, där partiet fick 1,3 procent av rösterna i valet 2005.

Sverigedemokraternas uppmanar bland annat Svenska Kyrkans anställda att inte delta i mångkulturellt arbete eller att ha något samarbete med muslimer.

Präster och andra partier, eller nomineringsgrupper som det heter i kyrkovalet, bildar gemensamt front mot Sverigedemokraterna, men hoppas samtidigt att SD:s offensiv skall hjälpa till att få upp valdeltagandet.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin vädjar till alla att rösta i kyrkovalet för att stoppa Sverigedemokraterna. "Vi måste tydligt visa att aldrig någonsin, någon gång, någonstans ska de få inflytande i svensk politik", säger Sahlin.

– Det bästa sättet att stoppa Sverigedemokraterna är att så många som möjligt går och röstar och inte röstar på Sverigedemokraterna. Dom fick sitt mandat på en procent i stiftsvalet och stiftsvalet hade ett dåligt valdeltagande, säger Ulf Wallin (S) från Ljungskile, som sitter i stiftsfullmäktige i Göteborg.

Ingemar Karlén från Uddevalla representerar Folkpartister i Svenska Kyrkan i stiftsfullmäktige. Han ställer upp på resonemanget om Sverigedemokraterna som draghjälp för högre valdeltagande.

– Det kan man karaktärisera som lite draghjälp att folk känner en viss oro -och därför går fler och röstar än vad de hade tänkt i vanliga fall, säger Ingemar Karlén.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55