Klartecken för norsk färjelinje

På fredagen gav länsstyrelsen i Västra Götaland klartecken för Lysekils kommun att fortsätta arbetena med färjelinjen mellan Lysekil och Larvik. Flera miljökrav ställs dock för att minska störningar för närboende.
Länsstyrelsen säger att färjan från norska Larvik inte får anlöpa Lysekil och Anderssons kaj före klockan 7 på morronen och efter klockan 10 på kvällen. För att minimera bullret när lastbilar och personbilar kör av och på färjan ställer länsstyrelsen kravet att färjans av- och påkörningsramper ska vara i en konstruktion som dämpar bullret och som inte heller får överstiga 65 decibel. Färjans bränsle ska vara miljöanpassat och tomgångskörning förbjuds vid Anderssons kaj. Dessutom får inte heller farligt gods hanteras vid kajen där färjan ska lägga till. På lördagen skulle också det särskilda avtal som upprättas mellan Lysekils kommun och färjerederiet, vunnit laga kraft. Fram till lördag skulle rederiet alltså inte behöva betala någonting om avtalet revs upp. Men för andra gången flyttas det här datumet fram, eftersom flera berörda myndigheter ännu inte sagt sitt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista