Politik

Gert-Inge enda kandidaten

Allt tyder nu på att det blir kommunalrådet Gert-Inge Andersson i Trollhättan som blir Socialdemokraternas högste regionpolitiker.

Roland Andersson har varit Socialdemokraternas ledande företrädare sedan Västra Götalandsregionen bildades 1999 och han har varit ordförande i regionstyrelsen i nio år. Efter valet nästa år avgår han.

På måndag ska styrelsen för Socialdemokraterna i Västsverige säga vem man vill se som Roland Anderssons efterträdare. Det lär bli ett kort sammanträde. Det finns nämligen bara en kandidat – Gert-Inge Andersson.

Han har bland annat nominerats av partidistriket i Södra Älvsborg, där riksdagsledamoten Phia Andersson är ordförande:

– Vi tycker att han är en duktig person och att han mycket väl skulle kunna axla det uppdraget.

Vad är det som tilltalar er hos Gert-Inge Andersson?

– Det är hans sätt att hantera frågor och han har ju en lång erfarenhet som kommunalråd och har hanterat det på bästa sätt, säger Phia Andersson.

Men det ser alltså inte ut att finnas någon konkurrent till Gert-Inge Andersson. Han blir med all sannolikhet regionstyrelsens ordförande någon gång i vår.

Stödet kommer alltså bland annat från Roland Anderssons eget partidistrikt Södra Älvsborg. Hur känd är då Gert-Inge Andersson i den stora regionen?

– Han är mer känd än vad man tror med tanke på att det varit mycket om Saab i teve, så de flesta har känt igen därifrån om inte annat, säger Phia Andersson.

Det definitiva beslutet tas av representantskapet för Socialdemokraterna i Västsverige den 17 oktober.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55