Christian von Koenigsegg fick gå ut och dementera uppgifter om att affären måste avgöras inom ett par dagar. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Saabs framtid

Gnissel i ägargrupp föder tvivel

Den senaste stormen kring Saab Automobiles nya ägare tycks ebba ut, men intrycket om att allt inte går så smort består trots allt.

I en intervju i norska medier sade en av huvudspelarna i Saabs nya ägargrupp, Bård Eker, att hela affären måste bli klar på några dagar annars var det dags att dra sig ur. Ett uttalande som en annan i ägargruppen, Christian von Koenigsegg, fick gå ut och kommentera med att det var ett missförstånd och att allt gick enligt tidigare planer.


Detta händer samtidigt som den norska tidningen Dagens Naeringsliv tagit reda på att en av de tidigare i ägargruppen, Mark Bishop försökt att sälja papper på eventuella framtida vinstdelar i Koenigsegg Group. Andelar som Bishop skulle ha lovats i samband med att han hoppade av från ägargruppen i somras. Detta är uppgifter som naturligtvis ifrågasätter hur seriöst engagemanget i Saab Automobile är.

På Saab Automobile i Trollhättan ses historierna som olyckliga men framför allt som uppförstorade. Paul Åkerlund på fackförbundet IF Metall säger att han ser Bård Eker som en engagerad person som ofta är i Trollhättan och verkar lägga mycket krut i arbetet där.

Informationsdirektören Erik Geers hänvisar till ägargruppen för kommentarer, men tycker det är synd att det inte är bilarna som är i fokus när det handlar om Saab.

Arbetet i Trollhättan med nya modellen 9-5 och med flytten av cabrioletmodellen från Österrike fortgår som planerat, och ägarfrågan och avtalsförhandligarna med GM ska vara klara till Europeiska Investeringbankens möte den 21 oktober då det ska beslutas om Saab ska få flera miljarder i lån.

Om det är business as usual eller om gnisslar i ägargruppen kan vara svårt att avgöra men affärerna lämnar ändå ett spår av tvivel efter sig.

Läs mer om turerna kring Saab på vår sidan om .

Jörgen Winkler 
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".