Vård och omsorg

Ortopeder kräver ursäkt

Läkarna på ortopedkliniken kräver en ursäkt från ledningen i NU-sjukården. Efter att ha utrett frågan säger ledningen i dag att de läkare som arbetat extra för ett bemanningsföretag på den egna kliniken inte har gjort några formella fel. Men det räcker inte, menar läkarna.

– Vi har inte alls sett att det kommit till någon uppgörelse utan vi har sett att fakta i målet äntligen har kommit fram, det vill säga att det som man anklagat läkarna på ortopeden för har varit helt ogrundat, säger Magnus Nordlund, överläkare på ortopedkliniken, som själv inte arbetat som stafettläkare på kliniken.

– Man har backat lite grann i sak, men man har fortfarande inte haft den goda smaken att be dem man utsatt det här påhoppet för om ursäkt på ett rimligt sätt, säger Nordlund.

NU-sjukvårdens ledning skriver i ett pressmeddelande:

Vi är överens om att ortopedkliniken har valt en olycklig lösning för att hantera sitt tunga produktionsuppdrag. Det är viktigt att den här typen av företeelse inte uppstår igen, med de lojalitetskonflikter det riskerar att föra med sig.

Magnus Nordlund håller med om att det kan skapa oklarhet om rollfördelningen när läkare kan ha olika arbetsgivare på samma arbetsplats, men säger att det inte är ortopedkliniken utan regionen centralt som gjort upphandlingen av bemanningsföretaget.

Det lär inte bli lugn och ro på kliniken nu heller.

– Nej, det tror jag verkligen inte utan vi väntar fortsatt på att Sten Axelsson (sjukhusdirektör) ska ställa tillrätta det han har skadat här. Vårt förtroende för honom och för den politiska majoriteten i NU-sjukvårdens ledning är i dagsläget obefintligt, säger Magnus Nordlund.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".