Uddevalla

Lönande att hyra ut läkare

Lyxbilar och miljonfastigheter – miljonerna har rullat in för Erling Hallström, delägare i bemanningsföretaget Jocema som hyrde ut nio läkare till den klinik där de själva var anställda.

Att hyra ut läkare till landsting med läkarbrist är en lönande affär. Läkarna på ett bemanningsföretag tjänar mycket mer än om de vore anställda av regionen direkt. Detsamma gäller för bemanningsföretagen som hyr ut läkarna.

Att verksamheten är en guldkalv har överläkaren Erling Hallström och hans fru kunnat konstatera. Det är de som tillsammans äger bemanningsföretaget Jocema. Jocema har fem anställda och mellan 20 och 49 projektanställda läkare som de hyr ut.

Erling Hallström själv tjänar runt 80 000 kronor i månaden som överläkare på ortopeden. Han har också en egen praktik som han driver vid sidan om.

Företaget Jocema hade en omsättning förra året på 26,5 miljoner kronor. Efter att personalkostnader och skatter dragits bort gjorde företaget en ren vinst på 860 000 kronor.

De senaste fyra åren har Jocema gjort en ren vinst på 6,7 miljoner kronor. Under samma tidsperiod har Erling Hallström och hans fru plockat ut drygt 5,8 miljoner i aktieutdelning.

De har inga skulder till andra företag eller till kreditinstitutioner. Företaget äger även en fastighet på Lagerbergsgatan 25 i Uddevalla, värd tre miljoner. Dessutom har paret tre andra fastigheter som är taxerade till 4,4 miljoner kronor tillsammans.

Erling Hallström och hans fru har även två splitternya bilar för cirka en halv miljon kronor styck.

Erling Hallström har alltså tjänat stora pengar på att hyra ut läkare till Västra Götalandsregionen, något som skattebetalarna har fått betala.

Läs också:

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".