Arbetsmarknad

Hoppfullt för fackmedlemmar

Kan det vara ljuset i tunneln, frågar sig nu IF Metall i Norra Älvsborg som ser att många företag får allt mer att göra.

– När vi pratar med folk från klubbarna runt om på de olika företagen är det många som säger att man får betydligt fler offertförfrågningar och även tecknar avtal, säger Tonnie Andersson, ordförande i IF Metall Norra Älvsborg. Vi hoppas att det här i förlängningen ger fler arbetstillfällen.

Mer jobb än förväntat alltså, vilket ökar förhoppningarna om att få komma tillbaka hos många av dem som sagts upp och fått lämna industrier och verkstäder runt om i området. Men trots ljuset betyder det inte att arbetslösheten sjunker.

– Nej, vi kommer nog att få se högre siffror framöver. De som redan är uppsagda kommer att komma ut i arbetslöshet när deras uppsägningstider är slut.

I dag ligger arbetslösheten bland IF Metallarna på 11 procent och det skulle kunna bli uppåt 18 procent innan den kurvan vänder neråt.

Förhoppningen är nu att läget förbättras snabbare än förväntat, men med allt fler arbetslösa medlemmar och allt färre medlemmar för att verkstadsindustrierna minskar så betyder det att avdelningen själv måste minska sin verksamhet.

– Arbetslösa medlemmar innebär en minskad intäkt och den får vi försöka hantera på bästa sätt.

Hur då?

– Vi får skära ner på verksamheten, men vi vet ju ännu inte hur det blir, säger Tonnie Andersson.

Jörgen Winkler
jörgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".