Kultur

Nya filmfestivaler i Dalsland

Nu sällar sig Åmål och Säffle till de städer som har en filmfestival. Nästa fredag startar den gemensamma filmfestivalen som varar en vecka. Målgruppen är framförallt barn och ungdomar.

– Det här är ju en värld som barn och ungdomar lever i med film, media och bilder. Vi vill erbjuda en festlighet för barn och ungdomar. Därför tyckte vi att det var en bra idé att skapa en filmfestival, säger Stefan Jacobsson, som är kulturchef i Åmåls kommun.

Det handlar om tiotalet filmer plus kortfilmer som ska visas i Säffle och Åmål, bland annat filmen Bröllopsfotografen som delvis spelats in i Billingsfors.

Men filmfestivalen är också starten på en filmsatsning i förskolor och skolor i Åmål. Barn och ungdomar ska inte bara se på film utan också arbeta praktiskt.

Calle Bäckström som driver biograferna hoppas mycket på filmstudior för knattar. Svenska filminstitutet har speciella knattefilmspaket.

– De filmerna ger barnen en möjlighet att komma in i en värld av upplevelser, säger han.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".