Vård och omsorg

Gjorde ortopedchefen rätt?

Bröt chefen på ortopedkliniken i NU-sjukvården mot reglerna när han anlitade sina läkarkolleger som stafettläkare på den egna kliniken? Den frågan har rört upp känslorna i flera veckor. Svaret finns på en rad i ett mejl.

Lars Karlsson var verksamhetschef på NU-sjukvårdens ortopedklinik fram till för en månad sedan då det blev offentligt att nio läkare på kliniken anlitats av bemanningsföretaget Jocema för att täcka upp jourpass på sin egen arbetsplats.

Det var Lars Karlsson som godkände anlitandet av Jocema, ägt av Erling Hallström, också han läkare på ortopedkliniken. En central fråga är om Karlsson hade rätt att göra det. Så här sade NU-sjukvårdens chef Sten Axelsson i Sveriges Radio Väst i går:

När det gäller verksamhetschefen hade han ju en en skriftlig instruktion från mig att inte göra det som sedemera skett.

Och så här sa ortopedläkaren Magnus Nordlund:

– Sten Axelsson har haft ett antal veckor på sig att producera det dokument som han hänvisar till och jag kommer att tro på dess existens när jag ser det.

Det är möjligen en tolkningsfråga vad en skriftlig instruktion är. Men i ett mejl till Lars Karlsson den 8 december förra året skrev Sten Axelsson att det inte är tillåtet med bisysslor i den egna verksamheten – en rad i ett långt mejl.

Den uppgiften har vi fått bekräftat av två ortopedläkare, men de vill inte låta sig intervjuas. Lars Karlsson själv vill inte kommentera uppgiften.

Sten Axelsson satt i möte hela dagen och har inte gått att nå för en kommentar. Men informatören Vivian Komstadius säger att man från NU-sjukvårdens ledning efter att ha nått en uppgörelse med Läkarföreningen nu har lagt det här bakom sig.

Läs också:

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".