Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vård och omsorg

Axelsson uppmanade till extraknäck

Sveriges Radio Väst kan i dag avslöja nya fakta i fallet med ortopedläkarna i NU-sjukvården. Sjukhusdirektören som bannlyst ortopedchefen för att ha anlitat stafettläkare som är anställda av regionen har själv tipsat samma chef att hyra in en anställd ortopedläkare.

I ett mejl till dåvarande verksamhetschefen på ortopedkliniken Lars Karlsson den 8 december förra året skriver NU-sjukvårdens chef Sten Axelsson:

Självklart beviljar vi inte bisysslor till våra egna ortopeder att verka inom VG, alltså Västra Götalandsregionen.

Det var när det kom fram att nio anställda läkare på ortopedkliniken också anlitats av bemanningsföretaget Jocema på sin egen klinik som NU-sjukvårdsledningen gick till aktion. ”Helt oacceptabelt”, hette det i ett pressmeddelande den 8 september.

Läkarna friades häromdagen från ansvar men Lars Karlsson, som lämnade sitt chefsjobb sedan ledningen förklarat att man inte har förtroende för honom, är inte välkommen tillbaka som verksamhetschef.

Men låt oss återvända till mejlet den 8 december, från Sten Axelsson till Lars Karlsson. Där skriver Axelsson också så här apropå en ortoped på ett annat sjukhus i regionen som ledningen vill ha till NU-sjukvården:

Antingen anställer vi honom fast, vik eller på timme eller så anlitar vi Jocema som bemanningsföretag, vilket tillhandahåller enl. kravspec. t.ex Sven Svensson.

Vi har bytt ut ortopedens riktiga namn mot ett fingerat. Han kom aldrig till ortopedkliniken i Uddevalla och har nu gått i pension.

Men Sten Axelsson, som fördömt Lars Karlsson för att ha anlitat stafettläkare som är anställda på den egna kliniken, är alltså i det här fallet beredd att kringgå de regler som han, den övriga ledningen och politiker hänvisat till i fallet med Uddevallaortopederna.

Det handlar dels om riktlinjerna för bisysslor, dels om avtalstexten om att de läkare som anlitas via bemanningsföretag inte får ha varit anställda inom regionen de senaste sex månaderna.

Läs också:


Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".