Gert-Inge Andersson slutar som kommunalråd för att bli regionråd. Foto: Jesper Larsson/SR Väst.
Politik

Fyra namn aktuella som kommunalråd

Det finns ingen självklar efterträdare till Gert-Inge Andersson som socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Trollhättan. Det är dött lopp mellan fyra kandidater, visar Sveriges Radio Västs enkät.

På lördag utser representskapet i Socialdemokrater i Västsverige Gert-Inge Andersson till nytt regionråd efter Roland Andersson.

Det är en ren formalitet eftersom det inte finns några motkandidater.

Sveriges Radio Väst har frågat 16 framträdande socialdemokrater i Trollhättan vem de vill se som Gert-Inge Anderssons efterträdare som kommunalråd. Elva har svarat på frågan.

Nästan alla säger att det finns flera tänkbara namn och att det inte finns någon självklar efterträdare. En kallar det för ett dött lopp mellan fyra kandidater.

Tre namn har fått lika många ”röster”, tre vardera, av de elva som svarat på enkäten.

Monica Hansson, 51 år, sitter i kommunstyrelsen och är gruppledare i kommunfullmäktige.  Kunnig, har stort förtroende, mjuk framtoning är några omdömen som nämnts.

Bengt Karlsson, 51 år, sitter i kommunstyrelsen. Arbetar som ombudsman i LO-förbundet Byggnads. Mest lik Gert-Inge Andersson när det gäller att möta människor, säger en socialdemokrat.

Mats Wiking, 47 år, ordförande i den tunga utbildningsnämnden. Ideologisk, stabil, går hem hos folk är ett par omdömen. 

Två av dem Sveriges Radio Väst pratat med förespråkar Paul Åkerlund, 49 år. Han sitter i kommunstyrelsen och personalutskottet, men är mest känd som IF Metalls ordförande på Saab Automobile. Medialt erfaren, har stort nätverk, säger hans förespråkare. 

Det finns ett annat sätt att redovisa enkäten: Många av dem som har sin favoritkandidat har nämnt andra tänkbara namn. Och om vi bortsett från graderingarna är Bengt Karlsson den som nämns oftast.

Bosse Andriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".