Åmål

Alkoholvanor i Åmål oroar

Var är hälsan bäst i Sverige? I dag presenterade Sveriges kommuner och landsting en rapport som jämför folkhälsan i de olika kommunerna.

Folkhälsosamordnaren Eva-Linnéa Eriksson i Åmål är nöjd med sammanställningen.

– Rapporten är strukturerad på ett nytt sätt och vi har en helt annan överblick och vi kan jämföra på ett nytt sätt, säger Eva-Linnéa Eriksson.

Folkhälsan ska vårdas av både kommuner och landsting och att göra en jämförelse kan vara ett sätt att få fart på arbetet.

Åmåls kommun hamnar mest i mitten när det gäller siffror kring fysisk aktivitet, matvanor, rökvanor och hjärtinfarkter. Men inte när det gäller riskabla alkoholvanor där Åmåls kommun hamnar bland de 25 procent som har sämst värden.

– Man är väldigt rädd om alkoholkulturen. Man är inte beredd att göra eftergifter och vara återhållsam. Det är ett område som vi måste jobba mycket med – attityden som vuxna har till alkohol. Barn och ungdomar gör som vuxna gör och inte alla gånger som vi säger, säger Eva-Linnéa Eriksson.

I Åmål är befolkningen dock hyfsat duktig på att äta frukt och grönt. Och exemplets makt är viktig.

– Att man erbjuder bra mat inom skolan, barnomsorg, äldreomsorg. Det tror jag har en påverkan på den vanligt medborgare, säger Eva-Linnéa Eriksson.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".