Uppror i idrottsrörelsen

Idrottens studieförbund Sisu förlorar fyra miljoner i bidrag från regionen. Det leder till att politikerna i regionens kulturnämnd i dag får ett protestbrev.

Politikerna i regionens kulturnämnd drar nu in stödet till Sisu Västergötland och Sisu Väst. Ett stöd som förra året låg på fyra miljoner kronor.

För Sören Karlström som är ordförande i Sisu och Västergötlands idrottsförbund kom beskedet om indraget stöd som en chock och han är besviken.

– Vi har som andra studieförbund fått ersättning för vad vi arbetat med inom det kulturpolitiska programmet. Nu förlorar vi stödet, medan andra förbund får ha sina stöd kvar.

Regionens bidrag har nästan uteslutande gått till att utbilda idrottsledare.  Ett arbete som nu kommer att försvinna menar Sören Karlström.

Han menar att att regionens kulturnämnd nonchalerar 50 000 ideella idrottsledares arbete.

– Det tycker jag är märkligt. Förlorarna blir invånarna i Västra Götaland.

Västra Götalands Idrottsförbund får behålla hälften av bidraget, alltså två miljoner kronor. Pengar som går till de olika specialförbunden på distriktsnivå som fotboll, ridsport och handikappidrott.

Brevet som regionens kulturnämnd i dag får ta emot är undertecknat av 15 ordförande från specialdistriktsförbunden.

– Det är en massiv uppslutning från idrottsföreningarna. De ställer sig frågande till om man kan göra på det här sättet.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".