Åmål

Föräldrar emot skolneddragning

Det blåser upp till skolstrid i Åmål igen, ett år efter det att tre bygdeskolor stängdes. Den här gången handlar det om två mellanstadieskolor i centralorten varav en är hotad av neddragningar och i kväll hålls ett informationsmöte.

Kristin Hauge är en av föräldrarna som hoppas på att det ska finnas kvar två likvärdiga mellanstadieskolor i Åmål.

– Det blir inte bra att trycka in så mycket barn på an skola. Det är ju undersökningar gjorda på det att barn i överbefolkade skolor mår ju inte bra, och det är svårt att hålla kontroll på allting.

Det har varit flera informationsmöten redan mellan skolledning och föräldrar och personal. Och missnöjet har varit stort mot att dra ner på en av mellanstadieskolorna.

Förra gångens skolneddragningar resulterade i två friskolor.

Nu finns det nya sparförslag att ta ställning till. Föräldrarna inser att det måste ske besparingar, men de kräver genomarbetade beslutsunderlag.

– Nedskärningar är helt naturligt, det måste man ju göra när det är lågkonjunktur. Men de måste göras på rätt sätt. Det måste finnas konsekvensanalyser och det måste göras grundliga undersökningar på vilket sätt man sparar bäst, säger Kristin Hauge.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".