Paul Åkerlund är ett av de namn som nämns om Anderssons efterträdare. Foto: Jesper Larsson/SR Väst.
Politik

Man eller kvinna som efterträdare?

Måste det vara en man som efterträder Gert-Inge Andersson som kommunalråd i Trollhättan? Socialdemokraterna i kommunen är inte eniga om svaret.


Margreth Jonsson (S) fortsätter som kommunalråd men är inte beredd att ta ett steg till och bli kommunstyrelsens ordförande när Gert-Inge Andersson avgår för att bli regionråd i början av nästa år.

Det finns ett medlemsbeslut av Socialdemokraterna i Trollhättan att det skall vara varannan man, varannan kvinna på alla typer av förtroendeuppdrag. Det gäller också på kommunalrådsnivå, säger Sture Nilsson (S), som sitter i kommunstyrelsen.

– Den principen måste ju vara vägledande på alla nivåer. Men ju högre upp eller ju länge in man kommer i organisationen desto viktigare blir det att hålla på den, därför att det bli föredömen eller riktvärden för organisationen i övrigt och för oss allihop både män och kvinnor, säger Sture Nilsson.

Att män dominerat politiken har inte varit bra för demokratin, menar Sture Nilsson. Men han tycker inte heller det vore bra om situationen blev den omvända.

– Men det skulle vara lika fel att vända på kuttingen och låta ett annat kön vara den dominerande delen av utvecklingen och förändringsarbetet framöver, säger Sture Nilsson.

Men det är ett beslut som inte kan gälla för tid och evighet. Det kan omprövas, menar andra. En av dem är Patricia Valeria Labrana, som också sitter i kommunstyrelsen.

– Vi kan inte bli så fyrkantiga att vi måste ha en man bara för att det ska vara en man. Det handlar inte om det ska vara det ena eller det andra, utan den lämpligaste kandidaten ska vara först, säger hon.

Bosse Adriansson 
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".