Vård och omsorg

Äldrepsykiatri hotas i Uddevalla

Uppdaterad 15:10
Nedskärningarna inom psykiatrin i NU-sjukvården nästa år slår mest mot psykvården av äldre på Uddevalla sjukhus. Där läggs avdelningarna 70 och 71 ner och en ny avdelning för äldrepsykiatri skapas.

I går eftermiddag informerades personalen på de båda slutenvårdsavdelningarna om nedskärningarna, som innebär att det blir 17 patientplatser kvar på en äldrepsykiatriavdelning den första april, mot 30 i dag på två avdelningar.

Enligt avdelningschefen på 71:an, Victoria Skeie, flyttas sex patienter till andra avdelningar. Men vad händer med resten?

Områdeschefen för vuxenpsykiatrin i NU-sjukvården, Lars Helldin, säger att det handlar om demensutredningar, som flyttas ut från slutenvården.

– Så det här är en anpassning till en utredningsform där vi flyttar ut i öppenvård istället för att ha patienterna inneliggande.

Enligt Halldin är det inte den vanliga öppenvården som få hand om patienterna.

– Vi har redan sedan tidigare finns det två minnes-team som är kopplade till neuromottagninen, som jobbar med den här typen av frågor, säger Lars Helldin.

Bland personal är oron stor över hur det blir för de anställda och för patienterna.

– Vi kommer givetvis göra riskanalyser både för patientsäkerhet och personalens arbetsmiljö. Men det var först i går som vi informerade facket om de utredningar som vi sätter i gång, så det är alldeles för tidigt att svara på exakt vad det kommer att innebära, säger Lars Helldin.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".