Saabs framtid

Många väntar på EIB-besked

Det är en spänd väntan på Saab Automobile och på många andra håll i Trollhättan. För ännu finns inget klart besked om att den ansökan om lån på drygt fyra miljarder kronor som lämnats in till den Europeiska Investeringsbanken kommer upp på EIB:s möte i nästa vecka.

Lånet som Saab väntar på är ju en väsentlig förutsättning för företaget överlevnad och pengarna ska ju gå till projekt som ska göra morgondagens Saab-bilar både säkrare och ge en mindre påverkan på miljön.

Något som Saab måste hänga med på med nya modeller om man ska klara den framtida konkurrensen med andra bilfabrikanter som satsar som aldrig förr på att komma med de mest klimatsmarta lösningarna.

Men det är inte bara på Saab som man väntar. Flera underleverantörer räknar också alla nollor noga för där gömmer sig möjligheter att få vara med och dela på kakan när pengarna ska investeras i fabriken.

Binar i Trollhättan är ett sådant företag som tidigare varit med när Saab byggt om inför ett modellbyte, och även om verksamheten i dag inte längre handlar så mycket om fordonsindustrin, så kan det bli möjligheter till nya jobb. Det säger Anders Wilhelmsson, marknadschef på Binar i Trollhättan. Men han vågar inte hoppas förrän EIB gett klartecken till ett lån.

Och på ett liknande sätt resonerar Jan Samuelsson som är affärsenhetschef på elinstallationsföretaget Emil Lundgren i Trollhättan. Vid stora investeringar i Saabfabriken så brukar det alltid bli jobb.

Lars Karlsson, vd på LKN Industriautomation i Göteborg, som redan fått en order på 150 miljoner för karrosseriverktyg till nya Saab 9-5,  tar gärna fler order. Men hoppas vågar han först om EIB beslutar att ge Saab lånet på drygt fyra miljarder den 21 oktober.

Jörgen Winkler 
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".