Länspolismästare Ingemar Johansson. Foto: Peter Knutson.

Länspolismästare försvarar nedläggning

Uppdaterad 16:13
Länspolismästare Ingemar Johansson hoppar nu in i debatten om polisverksamheten i Fyrbodal där fyra polisstationer hotas av nedläggning. Enligt länspolismästaren skulle en sådan åtgärd inte försämra polisnärvaron.

Ingemar Johansson säger att det är en kostsamt att ha kvar polisstationer enligt den äldre modellen. Det är helt enkelt inte tillräckligt många som besöker stationerna, menar han.

– Det är då ingen bra hushållning med statens pengar att upprätthålla en polisstation för så få besök, för då har vi andra alternativ där vi kan besöka i hemmet eller att vi kan ha samarbete med kommunen, säger länspolismästaren.

Enligt polisledningen ska polisstationerna i Bengtsfors, Mellerud, Sotenäs och Tanum läggas ner för att kunna utöka polispatrullerna i Dalsland och resten av Fyrbodal. Det ska alltså bli fler poliser på fältet och tryggheten ska öka för medborgarna.

Poliserna skulle i så fall utgå från fyra stationer och kritikerna säger att man på så sätt förlorar kunskapen på lokal nivå.

– Vi lär aldrig få så många poliser i landet så att vi kan ha den poliskår som alla önskar, det vill säga att det är flera poliser i varje kommun som tar hand om polisarbetet.

Både de lokala poliserna och kommunpolitiker är kritiska mot eventuella nedläggningar. Och debatten lär bli allt hårdare ju närmare beslut det blir.

Men länspolismästare Ingemar Johansson säger att alla synpunkter ska få höras.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Läs också:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".