Färgelanda

Mobbad pojkes mamma chockad

Uppdaterad 16:20
Mamman till den mobbade pojken i Färgelanda, vars fall lett till att Skolinspektionens Barn- och elevombudet stämt kommunen på skadestånd, är chockad av kommunens svar angående stämningen. Där säger man bland annat att kränkningarna inte förekommit så länge som familjen och BeO hävdar.

Mamman menar att Färgelanda kommun nu återigen säger emot vad de tidigare erkänt, och pekar på en tidigare skrivelse från kommunchefen Jan Eriksson, där han anger den tidsperiod man nu bestrider.

– Dels säger de att han inte blivit mobbad så länge som vi angett. Problemet är ju bara att kommunen själva, via Jan Eriksson, redan svarat att det var från den tidpunkten vi också angett. Så jag förstår inte riktigt om de inte tycker att det svaret var okej, säger pojkens mamma.

Jan Eriksson har undertecknat en skrivelse till Skolinspektionen där han medger att skolan haft vetskap om mobbingen under den tid som familjen hävdat. Trots det ifrågasätter nu kommunens advokater i ett yttrande till Vänersborgs tingsrätt den tidsperiod som angetts.

– Då undrar man vad de hoppas de ska uppnå i tingsrätten. Det här är ju svaret de har angett, säger mamman.

På sin egen fråga, vad kommunen vill uppnå, svarar hon att kommunen kanske vill avskräcka andra föräldrar att anmäla om barn som utsatts för mobbing och kränkning.

– Jag kan tänka mig att många drar sig för att anmäla när det ser sådana här grejer. Så om det är det de vill uppnå med det kommunen, att minska anmälningarna, så kanske de lyckas med att inte ta tag i det, och visar att anmäler ni så ställer vi till med ett helsikes liv.

Mamman har inget förtroende kvar för Färgelanda kommun och säger att när det här är över får familjen ta ställning till om de överhuvudtaget kan bo kvar.

– Fortsätter de som de gör med neddragningar och inte kommer till rätta med mobbning och så, då vill man ju inte som familj bo kvar i kommunen.

Hon säger att hon ibland tvivlar på att kommunen ens har tagit del av deras anmälan. Trots skriftliga vittnesmål från föräldrarna till mobbarna där de intygar att de aldrig fick någon information från skolan om att deras barn var inblandade, hävdar fortfarande kommunen att de informerat om det.

Läs också:


Moa Sandblad
moa.sandblad@sr.se
0522-67 00 25

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".