EU-kommisionen behöver månader på sig, enligt Maud Olofsson. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Saabs framtid

"Lån till Saab kan dröja månader"

Uppdaterad 17:27
Även om Europeiska investeringsbanken (EIB) beviljar lån till Saab Automobile vid sitt styrelsemöte den 21 oktober, alltså nästa vecka, kan pengarna komma att betala ut först om ett par månader.

Europeiska investeringsbanken (EIB) har i stort sett gjort klart granskningen av Saab Automobiles låneansökan och kommer att ta upp frågan på nästa veckas styrelsemöte den 21 oktober, enligt TT:s källa. Frågan om Saabs lån på cirka fyra miljarder kronor finns med på styrelsens mötesagenda.

Att EIB ska ta upp Saabs låneansökan på drygt fyra miljarder vid sitt möte nästa vecka tyder enligt TT på att bankens experter och tjänstemän bedömer att Saab uppfyller kraven för att få lånet beviljat.

Saab måste visa att bolaget har en långsiktig överlevnadsförmåga och att de miljö- och säkerhetsrelaterade projekt som lånet ska gå till följer reglerna.

Men även om EIB beviljar Saab lånet kan det dröja ett par månader innan pengarna betalas ut.

Näringsminister Maud Olofsson säger i dag till nyhetsbyrån Reuters att hon fått beskedet att EU-kommissionen behöver ett par månader på sig att komma fram till om den svenska regeringens lånegaranti strider eller är förenlig mot EU:s konkurrenslagstiftning.

Svenska regeringen behöver EU-kommissionens godkännande innan den kan ge några lånegarantier.

Detta vet Saab om, säger Maud Olofsson vidare, och hon säger sig varken kunna påverka kommissionen eller EIB i detta ärende.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".