Uddevalla

Hamnterminal följer inte språklag

Den första juli i år kom en ny språklag som bland annat säger att all information från statliga och kommunala bolag ska vara på svenska. Den lagen har inte Uddevalla hamnterminal följt, för deras hemsida är enbart på engelska.

– Vi riktar oss mot engelskspråkiga kunder, förklarar Ulf Stenberg, som är vd på Uddevalla hamnterminal. Det är därför informationen är på engelska.

Den nya språklagen lagfäster Sverige som ett flerspråkigt land där svenskan är huvudspråket. Det innebär bland annat att alla statliga och kommunala bolag är skyldiga att ha information på svenska.

Uddevalla hamnterminal ägs till drygt 94 procent av Uddevalla kommun, vilket innebär att företaget är skyldigt att ha information på sin hemsida på svenska.

Men den språklagen kände inte vd Ulf Stenberg till.

– Nej, det gjorde jag inte. Men då ska vi absolut följa den.

Även om Ulf Stenberg inte kände till den nya språklagen säger han att företaget redan har planer på ändra hemsidan så att informationen även finns på svenska.

– Någon gång i början av nästa år har vi en svensk hemsida som en bas med engelsk text som bihang.

Men nu när Ulf Stenberg vet vilka skyldigheter företaget har kommer man att skynda på processen.

– Ja, det måste vi ju göra.

Susanne Nobel
susanne.nobel@sr.se
0522-67 00 24

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".