Trollhättan

Gratis bussresor för pensionärer

Uppdaterad 16:36
Trollhättan inför fria bussresor för pensionärer från 75 år och uppåt.

En förfrågan om intresset för gratisresorna kommer att gå ut inom kort och går allt enligt planerna ska de fria resorna gälla från årsskiftet.

Den beräknade kostnaden för projektet kommer att ligga runt en miljon kronor per år.

På Trollhättans gator är åsikterna om beslutet blandade. Så här säger några av invånarna.

– Detta har jag väntat på länge. I Göteborg har de råd att betala för pensionärernas resor men här har det gått trögt, säger Vivi-Anne, en av dem som tjänar på projektet.

– Det är alldeles förträffligt. Men jag kör mest bil så jag kommer inte att tjäna så mycket på det, säger Karl Svantesson.

– Egentligen borde alla pensionärer, från 65 år och uppåt, också få den här förmånen, säger Jorma som inom några år blir pensionär.

Nästan så långt vill också Peter Hemlin (M), oppositionsråd i Trollhättan, också gå. Han vill att alla från 67 år ska få åka gratis.

– Vi tror att man kan klara detta med en nivå med lite drygt, ja två miljoner har vi anslagit för det. Majoriteten vill inte gå så långt, säger Peter Hemlin.

Sex andra kommuner i Västra Götaland har redan infört fria resor för pensionärer.

Emil Björklund
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".