Oljeplattform i norska vatten. Foto: Scanpix.

Stort oljefynd för Al Amodui

Preemraffs ägare Mohammed Al Amoudis svenska oljeprospekteringsbolag Svenska Petroleum Exploration, SPE, har tillsammans med norska Statoil Hydro hittat stora mängder olja nära det nedlagda gasfältet Frigg utanför Stavanger. Det handlar om olja till ett värde på nära 190 miljarder.

Det handlar om upp till 200 miljoner fat olja, vilket är ett stort fynd här, enligt SPE:s vd Fredrik Örhn, men med globala mått är det litet.

– Världen gör av med 85 miljoner fat olja om dagen, så det gör att världen klarar sig i två och en halv dag till, säger Fredrik Örhn.

Vårt sug efter olja är enorm och Fredrik Örhn menar att vi måste fortsätta att hitta många nya fyndigheter, även om det måste borras i nya områden och mycket djupare ner i jordskorpan, om vi ska klara försörjningen.

– Världen är ju beroende utav olja och gas, så att vi måste få fram olja om inte världen ska stanna, säger Fredrik Örhn.

SPE letar vidare i bland annat Östersjön, just nu på lettiskt vatten. SPE bedömer att det finns så mycket olja under Östersjön att det skulle kunna täcka 20 procent av Sveriges oljekonsumtion under 20 år.

SPE har slängts ut från svenska vatten med hänvisning till den unika och mycket känsliga miljön i Östersjön. Men Fredrik Örhn tycker det är märkligt att man får importera olja från andra delar av världen, men inte leta efter olja i svenska vatten.

– Det tycker jag är ett moraliskt hyckleri.

Jörgen Winkler 
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".