Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uddevalla

Stora miljöproblem på gymnasium

Uddevalla gymnasieskola med estetiskt program och medieutbildning i huset Sinclair inne i stan har stora miljöproblem. Det har under lång tid läckt från taket i den 50 år gamla byggnaden och undervisningslokaler med mögel har fått plomberas. I dag ska skolledningen hålla ett särskilt informationsmöte om situationen för elever och personal.

De långvariga problemen bekräftas av både personal och elever.

– Det luktar ibland illa i korridorerna, berättar eleven Nadja Dahlström i årskurs tre på estetiska programmet. Det luktar skit, helt enkelt, säger hon under kamraternas skratt.

– Lärarna har berättat att vi har problem med fuktskador och mögel. Då tycker jag att man ska åtgärda det i stället för att försöka tysta ner det, säger Nadja Dahlström, som får medhåll av elevkamraterna Jesper Ring och Lo Åhlander.

Lo Åhlander, som förra läsåret var elevrepresentant i skolans programråd, säger att många klagomål på miljön kommit fram, men att det tar alldeles för lång tid att göra något åt det.

Läraren Anders Lundquist som är skyddsombud på Sinclair bekräftar att estetiska programmets stora danssal i husets källare fick stängas akut i början av höstterminen efter allergireaktioner hos elever. Under mattan i salen hittades mögel.

Danssalen är nu plomberad och kommer aldrig att kunna användas mer för undervisning, säger Lundquist till Sveriges Radio Väst.

I samma källarplan med elevers uppehållsrum får man nu bryta upp 300 kvadratmeter klinkers för att lägga nytt golv.

Huset Sinclair ägs av det stora privata fastighetsbolaget Kungsleden och Uddevalla kommun och några andra mindre parter är hyresgäster.

Läckorna i det stora taket på den före detta konfektionsfabriken är ännu bara delvis tätade och så sent som i torsdags hölls en skyddsrond om de långvariga miljöproblemen i byggnaden.

Liselott Sörensen-Ringi är rektor för det estetiska programmet på Sinclair. Hon säger till Sveriges Radio Väst att Kungsleden har brustit som fastighetsägare.

– Vi har påtalat det här bristerna i fastigheten väldigt intensivt det senaste året och det pågår fortfarande diskussioner med fastighetsägaren Kungsleden om vidare handlingsplaner.

– Det är bara att vänta och se, säger Sörensen-Ringi.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".