Uddevalla

Hyresgäster vann långdragen tvist

Hyresvärden krävde 800 kronor mer i månaden, men det blev inte en krona. Det beror bland annat på en sliten tvättstuga. Nu har en långvarig hyrestvist i Uddevalla avgjorts.

I mars förra året slöt Hyresgästföreningen och en fastighetsägare en överenskommelse om höjda hyror i ett litet hyrehus i Uddevalla. Men det fanns villkor för höjningarna: Först måste huset renoveras.

Men hyresvärden tyckte att det var hyreshöjningarna som släpat efter och begärde drygt 500 kronor mer i månaden för en enrummare och 800 mer i månaden för en tvårummare.

Hyresgästföreningen ilsknade till och tyckte att värden inte följde det avtal som parterna skrivit under. Ärendet hamnade hos statliga Hyresnämnden, som avgör tvister och bestämmer vad som är en skälig hyresnivå.

Hyresnämnden gick i stort sett på Hyresgästföreningens linje och konstaterade att tvättstugan håller låg standard liksom fastighetsskötseln i övrigt. Sämre underhåll skall ha betydelse för hyresprövningen, slog Hyresnämnden fast.

Så istället för 500 kronor mer i månaden för en etta blev det 49 kronor och i stället för 800 mer för en tvåa blev det ingen hyreshöjning alls. Hyresvärden tyckte att beslutet var olyckligt om hade velat veta vad hyran borde vara om huset var i fullgott skick. Men fastighetsägaren överklagade inte så nu har hyresnämndens beslut vunnit laga kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".