Fyrbodal

En dag för osynligt handikapp

Idag är det mag- och tarmsjukas dag. Ett viktigt krav från de magsjukas intresseorganisation är tillgång till specialistläkare - i rätt tid.

Att återskapa livskvalitet, det ser Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka som sitt övergripande mål.

– Vårt viktigaste budskap är att nå ut till människor och tala om att vi är en handikappförening därför att vårt handikapp syns inte, säger Ingela Andersson, som är ordförande i lokalavdelningen i Fyrbodal.

I Fyrbodal genomfördes mag- och tarmdagen redan i går, en dag i förväg. Det var ingen tillfällighet att avdelningen valde att finnas på sjukhuset NÄL, för ett problem för många mag- och tarmsjuka är att de inte får rätt diagnos och rätt behandling i rätt tid.

– Många kommer till vårdcentralen och där blir stående. Vad vi skulle önska är att man får en remiss till en specialist och det är inte alla som får det.

--Många har diffusa magproblem och man behöver kanske en djupare utredning. Magproblen förknippas ofta med psykiska problem, så många gånger kan man bli missförstådd. Det är inte alls ovanligt att patienter ringer till oss och beklagar sig och mår dåligt för att läkarna inte har förstått dom utan sagt att det är psykiska problem. Det känns inte bra, säger Ingela Andersson.

Det finns ett annat problem: Många mag- och tarmsjuka dröjer för länge med att söka vård:

– Det är många som tänker att det går över och så väntar man för länge. Och det är litet jobbigt att prata om det här med mag- och tarmsjukdomar, säger Ingela Andersson.

Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se

0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".